Inhoud van deze blog
Deel blog via sociale media

Review vroeg me om de LensBaby OMNI flare bundle voor ze te testen. Met een magnetische ring plaats je diverse tools vóór je lens, zodat je creatieve effecten creëert zonder Photoshop. Hieronder vind je mijn bevindingen.

Gebruiksgemak

Objectieven hebben verschillende diameters. Door de bijgeleverde adapterringen past de ring waarop je de magneten plaatst op al mijn objectieven. Kijk dus vooraf even welke maten je nodig hebt. Je klikt de tools (dat zijn de kristallen en de doorzichtige of gekleurde folies) heel makkelijk op de ring. Ook het in de juiste positie draaien van de tools is een makkie, doordat de houders van de tools een bolvorm hebben. Ze draaien dus alle kanten op. Bovendien is er een verlengarm meegeleverd voor extra opties.

Heb je meerdere etuis met tools, dan bevestig je die met het klittenband eenvoudig aan elkaar. Slim bedacht!

Wil je niet al je foto’s een creatief effect geven? Draai dan de tools buiten beeld, zodat je niet elke keer de ring erop en eraf hoeft te draaien.

Voordelen

 • Met dit systeem is het heel makkelijk om de tools voor het objectief te houden en ook nog eens in de juiste positie te draaien, zeker als je er meerdere tegelijk gebruikt.
 • Je creativiteit krijgt een boost. Door het draaien van de tools krijg je telkens een ander effect, dus de mogelijkheden zijn oneindig.

Bloemen met daglicht van rechts en het regenboogfolie

Nadelen

 • De tools zijn kwetsbaar. De meeste zijn gemaakt van glas, dus breekbaar. De tools die van folie zijn gemaakt, kreuken snel. Je moet ze dus altijd en met beleid in de bijgeleverde etui opbergen, om te voorkomen dat ze beschadigen. Raak het glas ook niet met je vingers aan, want vingerafdrukken zie je terug op de foto.
 • Het wisselen van de tools in de buitenlucht is soms lastig, omdat ze je direct goed moet opbergen. Je stopt ze niet even snel in je jaszak.
 • De magneten op de ring zitten muurvast. Heel prettig, want zo raak je ze niet kwijt. Maar het losmaken gaat daardoor wel lastig, zeker als je zuinig op je nagels bent. Daarom heb ik ze soms verschoven in plaats van losgehaald. Het nadeel daarvan is dat het krassen op je ring geeft.

Resultaat

Ik heb het LensBaby OMNI systeem in meerdere settings uitgeprobeerd. Denk aan stilleven, landschap, macro en portret. Vooral bij stilleven en macro vind ik het effect erg leuk. het is net even anders dan een gewone foto. Door met de tools te variëren, te draaien en te combineren bepaal je zelf de intensiteit van het effect: van maximaal tot heel subtiel.

Mensen die niet zo van creatieve fotografie houden zullen zich bij het zien van de foto’s misschien afvragen of de foto mislukt is. Of adviseren om de vlekken en strepen weg te werken in Photoshop. Smaken verschillen nu eenmaal, dus daar haal je gewoon je schouders over op. Verder fotografeer je door glas of folie, wat ten koste gaat van de scherpte. Persoonlijk vind ik dat wazige erg mooi.

Daglicht van rechts en de tools met bolle en platte kant en de driehoek.

Tips

 • Voor het meeste gebruiksgemak gebruik je een statief. Bij het loshalen van de magneten heb je namelijk toch vaak een hand tekort. Ook bij het wisselen van tools heb je een hand tekort als je geen statief of sling hebt.
 • Ik las dat het effect het beste zichtbaar is bij objectieven met een wat kleinere brandpuntafstand. Ook een grotere diafragmaopening geeft een beter zichtbaar resultaat.
 • Bekijk video’s op Youtube, want er zit geen handleiding bij.

Conclusie

Het is een leuke gimmick, waarmee je uren kunt experimenteren. Een echt hebbeding voor creatieve fotografen. Ik heb de LensBaby OMNI twee weken getest, maar eigenlijk was dat te kort om er het optimale uit te halen. Ik ga dus nog even verder met ‘spelen’.

Enkele andere blogs die interessant voor je kunnen zijn

 • Torsten heeft epilepsie. En sinds zijn eerste insult (wordt ook wel 'aanval' genoemd) is zijn leven behoorlijk veranderd. Niet iedereen begrijpt dat of weet hoe anders de wereld er ineens uitziet. Daarom is het de missie van Torsten om iedereen te laten weten hoe het is om epilepsie te hebben. En daar help ik hem graag bij. In 2023 liep ik een dag met Torsten mee. Ik ging in de bus mee [...]

 • Samen met Danie van Styn ontwikkelde ik de online cursus Midjourney. Wil jij je visuele content naar een hoger niveau tillen? Zonder afhankelijk te zijn van dure designers of complexe software? Dan is Midjourney de tool die je zoekt. Midjourney is een hartstikke leuke en verslavende AI-tool die tekst omzet in op maat gemaakte afbeeldingen. Met Midjourney kun je in een handomdraai unieke beelden creëren, die jou onderscheidend maken en je [...]

 • Tot op zekere hoogte snap ik de dromen over prinsessenjurken, witte paarden en zoete romantiek wel, maar ik ben er zelf niet zo van. Dat bewijst mijn eigen trouwdag ook wel, met gratis taart van de Jumbo en een feestje in een soort peeshok. Ja, nu ben je nieuwsgierig he? Lees maar. Net effe anders Qua fotografie word ik pas echt enthousiast als de hele bruiloft nét even anders is. En dat [...]