Inhoud van deze blog
Deel blog via sociale media

Als voormalig dierenartsassistente ben ik gek op honden en ik fotografeer ze dan ook graag. Daarom geef ik je nu vijf tips om je hondenfoto’s naar een hoger niveau te tillen. Pak je camera erbij en laten we aan de slag gaan!

1.      Bepaal wat voor foto je wilt maken

Ga je voor de actie? Kies dan voor de snelle burstmodus. Zo kun je snel meerdere foto’s achter elkaar maken. Uiteraard kies je dan ook voor een korte sluitertijd. Is je model een brave hond die goed stil kan zitten en ben je van plan een portret te maken, dan is die burstmodus niet nodig. Wat voor foto je ook maakt, de animal eye autofocus is hartstikke handig, als hij op jouw camera zit. Je ISO is bij voorkeur 500 of lager.

2.      Kies de juiste instellingen

Pak je favoriete objectief erbij. Afhankelijk van de hond en je eigen voorkeur ligt het brandpunt zo tussen de 70 en 200 mm. Je minimale sluitertijd is 1/250 sec en bij actiefoto’s zelfs 1/800 sec. Wil je een mooie wazige achtergrond kies dan voor een zo klein mogelijk f-getal bij het diafragma. Heb je een zoomlens dan kun je maximaal inzoomen en wat verder weg gaan liggen, zodat je een mooie onscherpe achtergrond krijgt, ook bij een wat groter f-getal. Zet je witbalans op bewolkt of tussen de 6000 en 6500 Kelvin.

3.      Fotografeer op ooghoogte

Dat betekent inderdaad dat je in veel gevallen lang het op je buik ligt te fotograferen. Dat zorgt ervoor dat de hond op beeld mooi in verhouding blijft. Je kent vast de foto’s wel die van bovenaf genomen zijn, waarbij het lijkt alsof de hond een waterhoofd heeft. Heeft het pas geregend, ga dan op een vuilniszak of een plaid liggen. Of wees een bikkel.

4.      Beloon geduld

Honden zijn niet altijd de meest geduldige modellen. Ze hebben hun eigen agenda en vinden het niet altijd even leuk om te poseren. Dus neem rustig de tijd en oefen geduld. Merk je dat de hond er genoeg van heeft, laat hem dan spelen of geef hem wat lekkers. Grote kans dat hij daarna weer even voor model wil spelen.

5.      Wees creatief met de omgeving

Natuurlijk zijn honden op zich al leuk om te fotograferen, maar het kan geen kwaad om wat creativiteit aan je foto’s toe te voegen. Experimenteer met de omgeving waarin je de hond vastlegt. Een bloemenveld kan bijvoorbeeld een vrolijke sfeer geven, terwijl een strandwandeling een ontspannen uitstraling heeft. Ga je voor stoer, kies dan voor een industrieel pand. Voor de sophisticated honden is de stad ook een prima achtergrond (mits er niet teveel afleiding is).

Nu je deze handige tips in je fotografiearsenaal hebt, ben je klaar om de hondenwereld te veroveren met je geweldige kiekjes! Onthoud dat de mooiste foto’s vaak onverwachtse momenten vastleggen, dus houd je camera altijd binnen handbereik. Veel plezier!

Enkele andere blogs die interessant voor je kunnen zijn

  • Review vroeg me om de LensBaby OMNI flare bundle voor ze te testen. Met een magnetische ring plaats je diverse tools vóór je lens, zodat je creatieve effecten creëert zonder Photoshop. Hieronder vind je mijn bevindingen. Gebruiksgemak Objectieven hebben verschillende diameters. Door de bijgeleverde adapterringen past de ring waarop je de magneten plaatst op al mijn objectieven. Kijk dus vooraf even welke maten je nodig hebt. Je klikt de tools (dat zijn [...]

  • Torsten heeft epilepsie. En sinds zijn eerste insult (wordt ook wel 'aanval' genoemd) is zijn leven behoorlijk veranderd. Niet iedereen begrijpt dat of weet hoe anders de wereld er ineens uitziet. Daarom is het de missie van Torsten om iedereen te laten weten hoe het is om epilepsie te hebben. En daar help ik hem graag bij. In 2023 liep ik een dag met Torsten mee. Ik ging in de bus mee [...]

  • Samen met Danie van Styn ontwikkelde ik de online cursus Midjourney. Wil jij je visuele content naar een hoger niveau tillen? Zonder afhankelijk te zijn van dure designers of complexe software? Dan is Midjourney de tool die je zoekt. Midjourney is een hartstikke leuke en verslavende AI-tool die tekst omzet in op maat gemaakte afbeeldingen. Met Midjourney kun je in een handomdraai unieke beelden creëren, die jou onderscheidend maken en je [...]